Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за Архангеловден

Питка за Архангеловден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Архангеловден
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 4
09/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 900 г
  • семена - микс
  • масло - 50 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята по обичайния начин, като в малка част от топлото мляко сипете захарта, маята и малко брашно. Покрийте с чиния и оставете да се активира.

Разбийте яйцата като отделите единия жълтък за намазване. Пресейте брашното, направете кладенче и смесете млечната смес и маята.

Замесете хубаво гладко тесто, намажете със олио и оставете да втаса.

Когато е готово го разделете на 2 части, едната част разточете на голяма кора, намажете със масло и навийте на руло. Нарежете на широки рулца около 4 см, с пръчица или нож натиснете по средата всяко руло.

Подредете ги по края на тавата, а от другата част тесто откъснете едно топче, което ще е център, а останалата част разделете на 3 части.

Всяка разточете на елипсовидна кора и намажете като ги редите една върху друга без последната. По дължина нарежете на ленти и оплетете като ги преплитате, наляво и надясно.

Готовата плитка свийте по средата на тавата и сложете топчето по средата. Оставете да втаса, след което намажете с разбития жълтък с малко вода и олио.

Поръсете със семена и печете в загрята фурна на 170 градуса до златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: