Начин на приготвяне
За тази уникална питка маята се разваря с киселото мляко.
Брашното се изсипва в голяма тава и се прави кладенче.
Счукват се яйцата в него, след това се добавя млякото и солта.
Добавяме и водата и започваме да замесва тестото. Трябва да се получи хубаво меко тесто. Оставяме тестото да втаса на топло.
Готовото тесто разделяме на 3 равни част.
Разточваме всяка от тях на еднакви кръгове. Мажем едната част с маслото и слагаме другата отгоре.
Мажем и нея с масло и слагаме и третата част. Мажем и нея с масло.
Кръговете нарязваме на 8 триъгълника. Всеки триъгълник навиваме на кифличка от широката част към тясната.
Подреждаме ги в тава, обилно намазана с олио или с хартия за печене на дъното.
Когато подреждаме питката-проходилка, трябва тънкият край да остане отдолу.
Покриваме с кърпа и оставяме отново да втаса.
След това мажем питката за прохождане с яйце или само жълтък и печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.