Начин на приготвяне
Почистете патладжаните, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Сложете патладжанените кубчета в студена подсолена вода и ги оставете за около 30 минути, за да се изкиснат от горчивия сок.
Почистете морковите и лука и ги нарежете на ситно.
Сложете ги в подходяща тава за печене, добавете измитите патладжанени кубчета и поръсете с олиото.
Сложете тавата в загрята фурна и гответе, докато зеленчуците омекнат, като ги разбърквате от време на време.
Когато зеленчуците омекнат и получат кафеникаво-златист загар, прибавете каймата, размита с чаша хладка вода. Добавете доматеното пюре, овкусете със сол, черен пипер и чесън на прах.
Разбъркайте, за да се смесят продуктите и гответе докато ястието остане на мазнина.
Чукнете яйцата в купа и ги разбийте. Прибавете киселото мляко и разбъркайте. Изсипете млечната смес, като я разпределите равномерно по повърхността на ястието.
Допечете мусаката до кафеникав загар.
Вкусната мусака с патладжани е готова.