Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Черен дроб с гъби и ароматен сос

Черен дроб с гъби и ароматен сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Черен дроб с гъби и ароматен сос
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Само най-доброто за онези, които обичаме - черен дроб с гъби и бутилка червено вино"

Необходими Продукти

  • свински дроб - 500 г
  • лук - 3 средни глави
  • зелен лук - 3 стръка
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • гъби - 1 бурканче консервирани печурки
  • манатарки - 2 бр. изсушени
  • масло - 40 г
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • червено вино - 100 мл сухо
  • мащерка - 4 клончета
  • дафинов лист - 1 листо
  • черен пипер
  • лимони - 1 бр.
  • спанак - листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре свинския дроб и го поставяме в студена вода и 1 с.л. сода бикарбонат. Престоява около час. Нарязваме го на ситни късчета.

Манатарките накисваме в 100 мл топла вода.

Лука обелваме и режем на полумесеци. Поставяме го в загрятата растителна мазнина и 1 с.л. от маслото.

Посоляваме и оставяме да се карамелизира. Изваждаме го в чиния и в същата мазнина задушаваме черния дроб. Намаляваме огъня и поставяме капак.

След като омекне добавяме бялата част от зеления лук, гъбите, накиснатите и нарязани манатарки, доматеното пюре и връщаме карамелизирания лук. Запържваме, докато дробът добие златист цвят.

Изваждаме съставките с решетъчна лъжица. Тиганът се деглазира с виното и водата от манатарките. Добавят се мащерката, дафиновият лист и черния пипер.

След като сосът се редуцира наполовина го отстраняваме от огъня и добавяме 1 с.л. студено масло.

Аз поднесох ястието, оформено с ринг и аранжирано с листа от спанак и зелената част от лука.

Заливаме със соса и гарнираме с резенчета лимон.

Черният дроб с гъби и ароматен сос е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: