Начин на приготвяне
Измиваме добре свинския дроб и го поставяме в студена вода и 1 с.л. сода бикарбонат. Престоява около час. Нарязваме го на ситни късчета.
Манатарките накисваме в 100 мл топла вода.
Лука обелваме и режем на полумесеци. Поставяме го в загрятата растителна мазнина и 1 с.л. от маслото.
Посоляваме и оставяме да се карамелизира. Изваждаме го в чиния и в същата мазнина задушаваме черния дроб. Намаляваме огъня и поставяме капак.
След като омекне добавяме бялата част от зеления лук, гъбите, накиснатите и нарязани манатарки, доматеното пюре и връщаме карамелизирания лук. Запържваме, докато дробът добие златист цвят.
Изваждаме съставките с решетъчна лъжица. Тиганът се деглазира с виното и водата от манатарките. Добавят се мащерката, дафиновият лист и черния пипер.
След като сосът се редуцира наполовина го отстраняваме от огъня и добавяме 1 с.л. студено масло.
Аз поднесох ястието, оформено с ринг и аранжирано с листа от спанак и зелената част от лука.
Заливаме със соса и гарнираме с резенчета лимон.
Черният дроб с гъби и ароматен сос е готов.