Начин на приготвяне
Предварително накиснете боба за една вечер във вода.
На сутринта излейте водата и изплакнете обилно боба. Сварете боба в тенджера до омекване.
Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете първо нарязаната на парчета кълцаница, извадете я и в същата мазнина запържете нарязаните на ситно три вида лук (праз лук, кромид лук и чесън), докато поомекнат.
Добавете нарязаните на дребно моркови и наситнените чушки. Постепенно прибавете брашното, червения пипер и накрая добавете и обелените и нарязани на кубчета домати.
Накрая прибавете и телешкия бульон и отцедения от водата боб и оставете ястието да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри на котлона, за около 10 минути.
Изсипете всичко в гювеча, добавете наденицата, поръсете обилно с джоджен, сол на вкус и черен пипер.
По желание добавете и 1- 2 люти чушки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато излишната течност изври.
Сервирайте гювеча с розички от морков и листенца от чушка.
Да ви е вкусно! И да не забравите червеното вино!
Бобът с кълцаница в гювеч на фурна е готов.
Бобът с наденица е любима класическа рецепта на много поколения, която върви ръка за ръка с рецептите за боб в гювеч, боб яхния и печен боб.