Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Боб с кълцаница в гювеч на фурна

Боб с кълцаница в гювеч на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Боб с кълцаница в гювеч на фурна
Снимка: Зори
2 / 7
12/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Може да не е постен, но е великолепен - опитайте този уникален боб с кълцаница и ще ни споменавате с добро"

Необходими Продукти

  • боб - 1 пакет зрял (500 г)
  • наденица - 400 г кълцаница (кълцана домашна наденица)
  • домати - 4 бр. или от буркан
  • праз - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр., може и изсушени
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • бульон - 500 мл телешки
  • джоджен
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително накиснете боба за една вечер във вода.

На сутринта излейте водата и изплакнете обилно боба. Сварете боба в тенджера до омекване.

Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете първо нарязаната на парчета кълцаница, извадете я и в същата мазнина запържете нарязаните на ситно три вида лук (праз лук, кромид лук и чесън), докато поомекнат.

Добавете нарязаните на дребно моркови и наситнените чушки. Постепенно прибавете брашното, червения пипер и накрая добавете и обелените и нарязани на кубчета домати.

Накрая прибавете и телешкия бульон и отцедения от водата боб и оставете ястието да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри на котлона, за около 10 минути.

Изсипете всичко в гювеча, добавете наденицата, поръсете обилно с джоджен, сол на вкус и черен пипер.

По желание добавете и 1- 2 люти чушки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато излишната течност изври.

Сервирайте гювеча с розички от морков и листенца от чушка.

Да ви е вкусно! И да не забравите червеното вино!

Бобът с кълцаница в гювеч на фурна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: