Начин на приготвяне
За тази туршия избирам последните чушки в градината, които са по-тънки и по-малки и не стават за печене.
Измиваме, почистваме от семките и нарязваме на едри парчета напряко. Морковите се нарязват на кръгчега, зелето - на едро.
В тенджерата, в която ще правим маринатата, слагаме 1 с.л. от захарта и слагаме на котлона да се разтопи, след което добавяме всички други продукти и оставяме да заври. Спираме за 10 минути и оставяме затворен капакът, за да се смесят ароматите.
Отново пускаме котлона и започваме постепенно да мариноваме чушките. Оставяме ги да врят в марината по 3-4 мин., изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме следващата доза да ври.
Междувременно започваме да редим в чисти и подсушени буркани маринованите чушки. Посоляваме ги със солницата преди това. Притискаме хубаво в буркана и редим - чушки, зеле, моркови, магданоз за цвят. Най-отгоре сипваме малко от марината.
Затваряме бурканите и стерилизираме за 5 мин.
Маринатата с карамелчето придава малко по-различен сладко-кисел вкус. Чушките са подходящи както за салата, така и за гарнитура.