Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Бърза масленица с извара на охлюв

Бърза масленица с извара на охлюв

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Бърза масленица с извара на охлюв
Снимка: Мария Симова
3 / 4
08/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"По-добре е да се уверите сами как е възможно да е наистина толкова бърза и пухкава"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • прясна мая - 40 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 200 мл топла
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • плънка
  • масло - 200 г меко
  • извара - 200 г
  • сол - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко разтворете захарта и маята, добавете 2-3 с.л. брашно и разбъркайте. Завийте със стреч фолио съда и оставете за 10 минути на топло да се активира маята.

През това време в купа пресейте брашното и добавете солта, бакпулвера, киселото мляко, олиото и топлата вода, прибавете активиралата се мая и замесете меко тесто.

Завийте тестото в намаслена купа със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути.

През това време смесете мекото масло с изварата и солта, разбъркайте до еднородна смес.

Разточете тестото на кора с размери 60х40 см, намажете с плънката равномерно и нарежете на дълги ленти с ширина 7 см.

Първата лента навийте на охлюв и поставете в средата на постлана с хартия за печене тава. Всяка следваща лента увивате около предходната в кръг.

Разбийте жълтъка с олиото и намажете масленицата отгоре, поръсете с малко макови семена и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

Печете тутманика до готовност за около 40-45 минути, когато придобие желания от вас цвят отгоре, поставете лист алуминиево фолио, за да не прегаря. Бърза и супер вкусна масленица!

Бързата масленица с извара на охлюв се сервира топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: