Начин на приготвяне
В топлото мляко разтворете захарта и маята, добавете 2-3 с.л. брашно и разбъркайте. Завийте със стреч фолио съда и оставете за 10 минути на топло да се активира маята.
През това време в купа пресейте брашното и добавете солта, бакпулвера, киселото мляко, олиото и топлата вода, прибавете активиралата се мая и замесете меко тесто.
Завийте тестото в намаслена купа със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути.
През това време смесете мекото масло с изварата и солта, разбъркайте до еднородна смес.
Разточете тестото на кора с размери 60х40 см, намажете с плънката равномерно и нарежете на дълги ленти с ширина 7 см.
Първата лента навийте на охлюв и поставете в средата на постлана с хартия за печене тава. Всяка следваща лента увивате около предходната в кръг.
Разбийте жълтъка с олиото и намажете масленицата отгоре, поръсете с малко макови семена и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Печете тутманика до готовност за около 40-45 минути, когато придобие желания от вас цвят отгоре, поставете лист алуминиево фолио, за да не прегаря. Бърза и супер вкусна масленица!
Бързата масленица с извара на охлюв се сервира топла.