Начин на приготвяне
Почистете моркова, целината и пащърнака и ги разполовете. Поставете ги в тенджера, заедно с половината глава лук и ребърцата - нарязани. Залейте с обилно количество вода и поставете на умерен огън за около 45 минути. Към средата на варенето сложете сол на вкус.
Извадете сварените ребърца и ги завийте във алуминиево фолио, а бульона прецедете. Отмерете си количеството му да е три пъти колкото на ориза (за любителите на по-твърдо сварения ориз - 2 пъти и половина). Ако не ви достига течност, разредете бульона с водичка. Поддържайте го горещ на много слаб огън.
Включете фурната на 195 градуса - долен реотан. Накълцайте другата глава лук на ситно и запържете в загрятото на умерен огън олио с щипка сол.
Когато омекне и започне да добива цвят, сипете ориза, предварително измит добре от нишестето. Сложете копъра, черния пипер (млян) и още сол. Запържете за кратко, докато стане кристален.
Разпределете в подходяща тавичка и налейте горещия бульон, като разбъркате добре. Подредете ребърцата и веднага пъхнете в загрятата вече фурна.
Печете до оставане на мазнина и готовност на ориза (около 20-25 минути). Извадете от фурната и покрийте с кърпа, за да престои така поне 5-10 минути.
Сервирайте ястието поръсено със ситно накълцан зелен лук.
Добър апетит с тази традиционна, класическа, българска гозба!
Свинските ребърца с ориз по класическа рецепта са много вкусни.
Коментари