Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая, щипка сол и зрънцата кардамон (такъв може да ползвате и на прах).
Загрейте леко млякото със захарта и маслото. Яйцето разбийте и отделете малка част от него за намазваме накрая, останалото сложете при брашното, заедно със леко затопленото мляко (не трябва в никакъв случай да бъде горещо).
Замесете еластично гладко тесто със средна мекота, като си добавяте мъничко брашно, ако е необходимо, но внимавайте да не прекалите и то да стане твърдо. Месете около 5 минути и оформено на топка оставете да втаса 1 час и 30 минути на топло. Препоръчително е да покриете с кърпа съда и да не става течение в стаята, в която се намира.
Втасалото тесто разделете на 5 части и оформете кръгли малки питки, които отново оставете за 1 час, за да удвоят обема си. Съветът ми е да си ги подредите директно във тавичката в която ще печете, застлана с хартия за печене или намазнена. Така няма да се обезформят при прехвърлянето.
През това време пригответе кремчето, като поставите млякото и захарта на котлона. Жълтъците разбийте с малко от него и лъжичките брашно и нишесте. Прибавете на тънка струйка тази смес към вече закъкрилото на котлона мляко. Разбивайте с телена бъркалка и варете 4-5 минути на слаб до умерен огън.
Към края сложете прахчето ванилия. Оставете да се охлади, разбивайки го от време на време, за да не позволите да се образува коричка. Друг вариант е да поставите прилепнало за него стреч фолио и да не се занимавате да бъркате, но така изстиването ще е по-бавно.
Бухналите вече понички притиснете в средата, почти до основата, с малка чашка или друг удобен съд, така че да се получи дупка. В нея шприцовайте или просто слагайте с лъжичка от охладения крем. Разпределете го равномерно пълнейки всяка от питките.
Намажете с остатъка от разбитото яйце, смесено с няколко капки олио и вода. Поръсете с кафявата захар и поставете в загрята на 190 градуса фурна - горен и долен реотан.
След две-три минути изключете горния и намалете градусите на 180. Печете 13 минути и отново включете горния реотан за около 2-3 минути до постигане на желания от вас загар.
Охладете върху решетка и поднесете с чаша топло мляко.
Да ви е сладко! Питките с крем са готови.
Съвет: Ако желаете питките ви да са с по-изразен дъх на кардамон, сложете повече от него. С предложеното в рецептата количество той се усеща, но леко и някак загадъчно.