Начин на приготвяне
Свинската плешка леко се начуква с чукче, овкусява се леко със сол и черен пипер и изпича на грил тиган до полуготовност.
Накълцвам лука на ситно, слагам го в тиган с мазнината и запържвам за кратко. Нарязвам месото на късчета, прибавям и него заедно с почистения и измит ориз. Когато оризът стане прозрачен, слагам за аромат 1/2 обелен и нарязан на малки кубчета портокал.
Прехвърлям в малка тавичка (или дълбоко саханче), добавям гореща вода около чаша и половина и доовкусявам със сол и черен пипер при необходимост.
Покривам с алуминиево фолио и слагам във фурната да се пече оризът до готовност.
Ако сте готвили в сахаче, може да сервирате ястието директно в същия съд. В случай, че сте предпочели да е в тавичка (както аз), напълнете малка купичка от ястието и я обърнете в подходяща чиния за основно.
Аранжирайте с шайби и фреш от портокал.
Късчетата от свинско месо с ориз и портокал са готови.