Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Традиционен сладкиш от Паис Баско

Традиционен сладкиш от Паис Баско

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Традиционен сладкиш от Паис Баско
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Далеч отидохме, за да вземем рецептата за този вкусен сладкиш, но си струваше - великолепен е"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • брашно - 160 г
  • бакпулвер - 1 щипка
  • масло - 120 г на стайна температура
  • кафява захар - 100 г
  • бадеми - 70 г ситно смлени (или лешници)
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилова захар - 8 - 10 г
  • За крем
  • прясно мляко - 200 мл
  • сметана - 100 мл течна
  • ванилия - 1 шушулка
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 60 г
  • ванилова захар - 10 г
  • брашно - 35 г
  • бадеми - 3 - 4 с.л. смлени (или лешници)
  • ром - 15 мл
  • масло - 30 г
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • бадеми - филирани за украса
  • кафява захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тестото, като пресеете брашното в купа и прибавите бакпулвера, захарта и смлените бадеми или лешници. За моя сладкиш в случая съм ползвала лешник, но по оригинална рецепта се прави само с бадеми. Добре е те да са белени, но и да не са, не е проблем.

Сложете жълтъка, ваниловата захар и мекото, полуразтопено масло. Замесете тесто, което оформете на топка и приберете в хладилник поне за час.

През това време пригответе крема, като за целта поставете на умерен огън по-голямата част от млякото със сметаната и захарта. Разполовете надлъжно шулулката ванилия и семенцата пуснете вътре.

Разбийте жълтъка с останалото мляко, ваниловата захар, смлените бадеми и брашното. Сипете тази смес на тънка струйка при млякото, което не е кипнало все още, но е закъкрило на огъня. Бъркайте интензивно до сгъстяване на кремчето. Прибавете рома и маслото и варете още две-три минути на слаб огън, след което отстранете и разбърквайте периодично, за да не хваща коричка.

Втвърденото тесто разделете на две части - едната по-малка от другата. Пригответе си кръгла тавичка с диаметър 20-22 см. покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена. С по-голямата част от тестото трябва да покрием дъното и поне 1 см и половина от стените ѝ.

Тъй като разточването на ронливото тесто е трудно, може да го направите директно с ръце във тавата, притискайки и заравнявайки. Блатът трябва да е тънък около 3 мм. Надупчете го леко с вилица и сипете кремчето.

Втората, по-малка част от тестото трябва да разточим, за да е равномерен и красив сладкишът ни отгоре. За тази цел положете стреч фолио, разточете тестото във кръгла форма с диаметъра на тавичката и после повдигнете и обърнете върху крема. Съединете краищата на двете кори, прилепвайки ги.

Намажете повърхността с леко разбит белтък и поръсете с кафява захар и филирани бадеми.

Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути или до желания от вас загар.

Оставете да се охлади и приберете в хладилник за поне два часа преди разрязване и сервиране.

Съвет: Ползвайте тавичка с откопчаващо се дъно, за да не се налага да прехвърляте сладкиша в друг поднос, тъй като има опасност да се начупи. Деликатен е, заради ронливото тесто, но си заслужава труда, защото текстурата и ароматът му са прекрасни!

Да ви е сладко! Традиционният сладкиш от Паис Баско е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Е,как да не съм мила:)))Станал ти е превъзходен!В пъти по-красив от магазина,а за вкуса не се и съмнявам:)
24.11.2017 15:33
1
1
Покажи всички подкоментари