Начин на приготвяне
Пригответе тестото, като пресеете брашното в купа и прибавите бакпулвера, захарта и смлените бадеми или лешници. За моя сладкиш в случая съм ползвала лешник, но по оригинална рецепта се прави само с бадеми. Добре е те да са белени, но и да не са, не е проблем.
Сложете жълтъка, ваниловата захар и мекото, полуразтопено масло. Замесете тесто, което оформете на топка и приберете в хладилник поне за час.
През това време пригответе крема, като за целта поставете на умерен огън по-голямата част от млякото със сметаната и захарта. Разполовете надлъжно шулулката ванилия и семенцата пуснете вътре.
Разбийте жълтъка с останалото мляко, ваниловата захар, смлените бадеми и брашното. Сипете тази смес на тънка струйка при млякото, което не е кипнало все още, но е закъкрило на огъня. Бъркайте интензивно до сгъстяване на кремчето. Прибавете рома и маслото и варете още две-три минути на слаб огън, след което отстранете и разбърквайте периодично, за да не хваща коричка.
Втвърденото тесто разделете на две части - едната по-малка от другата. Пригответе си кръгла тавичка с диаметър 20-22 см. покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена. С по-голямата част от тестото трябва да покрием дъното и поне 1 см и половина от стените ѝ.
Тъй като разточването на ронливото тесто е трудно, може да го направите директно с ръце във тавата, притискайки и заравнявайки. Блатът трябва да е тънък около 3 мм. Надупчете го леко с вилица и сипете кремчето.
Втората, по-малка част от тестото трябва да разточим, за да е равномерен и красив сладкишът ни отгоре. За тази цел положете стреч фолио, разточете тестото във кръгла форма с диаметъра на тавичката и после повдигнете и обърнете върху крема. Съединете краищата на двете кори, прилепвайки ги.
Намажете повърхността с леко разбит белтък и поръсете с кафява захар и филирани бадеми.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути или до желания от вас загар.
Оставете да се охлади и приберете в хладилник за поне два часа преди разрязване и сервиране.
Съвет: Ползвайте тавичка с откопчаващо се дъно, за да не се налага да прехвърляте сладкиша в друг поднос, тъй като има опасност да се начупи. Деликатен е, заради ронливото тесто, но си заслужава труда, защото текстурата и ароматът му са прекрасни!
Да ви е сладко! Традиционният сладкиш от Паис Баско е готов.
Коментари