Лимонов кейк с белтъци и маскарпоне

25/11/2017
"Толкова е чаровен и съвършен - с наситен вкус и пухкава текстура, този кейк е нещо специално"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 816
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав сняг. Когато обърнете съда, те трябва да си останат неподвижни, а не да се разтичат.

Малко по малко сипвайте 45-те грама пудра захар към тях, без да преставате да разбивате.

2. В отделна купа сложете маскарпонето, олиото, прясното мляко, ванилията, кристалната захар и по голяма част от сока от лимон плюс част от кората му - фино настъргана. На най-висока степен на миксера отново разбийте и тази смес.

3. Към нея прибавете на части брашното, пресявайки го с бакпулвера. Ще стане гъстичко, но не се тревожете. Може и да заделите малка част от брашното за добавяне накрая.

4. Започнете да интегрирате малко по малко белтъците към другата смес с плавни движения, за да останат възможно най-пухкави. Служете си със силиконова или дървена лъжица и в никакъв случай с миксер. Ако ви е останало от брашното, сега е моментът да си го добавите и него на същия принцип - с бавни, плавни и въртеливи движения на шпатулата.

5. Намазнете и набрашнете сравнително малка форма за кейк, преценете според количеството смес, което се е получило, имайки предвид, че ще бухне доста.

6. Сипете кексовата смес и печете на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Не отваряйте фурната, за да проверявате през първите 25 минути. Изчакайте да се поохлади и извадете от формата.

7. Смесете лъжиците пудра захар със сока от останалия лимон и разбъркайте на кашичка. Ако ви се стори гъста или прекалено рядка, регулирайте със още захар или още сок. По желание оцветете с жълта сладкарска боя.

8. Полейте отгоре кейка с тази смес и украсете с още лимонови стърготини.

Получава се чудно пухкав кекс със свеж цитрусов аромат и нежен цвят.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар