Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Бамя с доматен сос

Бамя с доматен сос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Бамя с доматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Пожелаваме ви добър апетит с тази нетрадиционна гозба от бамя с доматен сос"

Необходими Продукти

  • бамя - 1 кг
  • лук - 1 - 2 глави
  • домати - 800 г зрели
  • олио - 100 мл
  • брашно - 1 с.л. равна, по желание
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лимони - 10 - 20 мл лимонов сок
  • магданоз - или копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете млада бамя, измийте я и изрежете дръжчиците. Бланширайте я за кратко в кипяща вода и я изплакнете под течаща вода. Напръскате я с лимонов сок и я оставете настрана.

Загрейте олиото в тенджера и запържете накълцания лук. През това време обелете доматите, като също ги бланширате за 30 секунди, за да падне лесно люспата. Наситнете обелените домати.

Към запържилия се лук добавете червения пипер и бамята. Разбъркайте за кратко и сипете доматите. Оставете ястието да къкри, докато бамята се свари и се получи хубав доматен сос.

Накрая овкусете със сол и черен пипер по желание. Сгъстете соса с размитото в малко вода брашно. По желание към бамята с доматен сос се добавя и малко накълцан магданоз или копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
44
30
22
10
Дай твоята оценка: