Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Постни сладки Коледни цветя

Постни сладки Коледни цветя

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постни сладки Коледни цветя9 / 9
27/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"През зимата няма свежи цветя, затова украсете трапезата с тези постни сладки Коледни цветя"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г
  • маргарин - 100 г
  • праскова - 1 бр. голяма
  • вода - около 90 мл
  • канела - 1 щипка
  • захар - 100 г + 60 г за карамелизиране на прасковата
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
  • захарни пръчици - златисти за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете прасковата на кубчета. Поръсете със 60-те грама захар и оставете да престои, за да пусне сокче, след което поставете на умерен огън и варете, докато сиропчето се сгъсти и започне да се карамелизира. Ако прасковата ви не е от най-сочните и няма много сок, то тогава сложете 2-3 с.л. вода. Сгъстената смес оставете да се охлажда.

Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Добавете захарта, канелата и маргарина на кубчета - той трябва да е студен, току-що изваден от хладилника. С пръсти или специален метален уред разронвайте брашното заедно с маргарина до получаване на ситен пясък.

Сипвайте малко по малко водата (студена) и замесвайте гладко компактно тесто. Сипвайки я на части, ще усетите къде да спрете да добавяте и дали ще ви е нужна всичката. Ако не сте успели да прецените и е станало по рядко, ръснете още брашно.

Оформете готовото тесто на топка и я разточете върху набрашнен плот на тънка кора. Изрязвайте цветя с формички - с каквито разполагате.

Върху едно изрязано цветче слагайте парченца праскова (колко точно, зависи от размера на цветята ви) и захлупвайте с друго, притискайки краищата. Процедирайте така до привършване на тестото.

Подредете върху хартия за печене на разстояние едно от друго и поставете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 25 минути. Добре е да си ги наглеждате за всеки случай.

Готовите сладки охладете леко, поръсете със кристална и пудра захар и залейте със сосчето от прасковите (или напръскайте леко, за да не ви лепнат прекалено, докато ги похапвате).

Украсете със златисти захарни пръчици по желание.

Хрупкави и ароматни, тези постни сладки ще очароват всички на празничната трапеза.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: