Начин на приготвяне
Свинското месо се измива и подсушава. Слага се в тавичка и се поръсва обилно със черен пипер, кимион, сол и червен пипер. Месото се натърква хубаво и се полива със зехтина.
Подпъхват се под него клончетата чубрица и обелените скилидки чесън и се оставя за няколко часа на хладно, за да се маринова.
Почистват се главите арпаджик от люспите и се оставят цели.
Сладките картофи /батати/ се измиват, обелват и нарязват на дълги ивици.
Прехвърлят се картофите и лукът при свинското в тавичката, долива се около 200 мл хладка вода, покрива се тавата с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 2 часа.
След това фолиото се отстранява и тавата се връща във фурната до получаване на приятен загар на прасенцето.
Печеното свинско се разпределя в порционни чинии и се гарнира с карамелизираните сладки картофи и арпаджик.
Добър апетит! Свинското печено със сладки картофи и арпаджик на фурна е готово.