Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Перфектната сьомга с лимоново масло и сметанов сос

Перфектната сьомга с лимоново масло и сметанов сос

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Перфектната сьомга с лимоново масло и сметанов сос
Снимка: marcheva14
7 / 8с Видео
06/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Крехка и ароматна, истинско удоволствие за сетивата"

Необходими Продукти

  • сьомга - 2 бр. плътни и дебели парчета филе
  • шалот - 1 глава
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • лимонова трева - 1 до 2 стръкчета фино нарязани
  • магданоз - 1/2 връзка
  • масло - 40 г
  • зехтин - 1 ч.л.
  • бяло вино - 1 ч.ч., сухо /около 70 мл/
  • сметана за готвене - 200 мл
  • сол - 1 ч.л. кошер
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Главата шалот се наситнява фино, също и магданозът.

В тиган с масло и лъжицата зехтин се поставят парчетата сьомга. Веднага се посоляват със солта и прясно смлян черен пипер.

Оставят се на умерен котлон, докато захванат златиста коричка и от двете страни. По време на пърженето им се заливат с лъжица от маслото.

Прибират се към едната страна на тигана с шпатула и се изсипва в другата му част виното, лим. сок, лимоновата трева, сметаната и наситнения лук.

Тиганът се разклаща и не се разбърква с лъжица/вилица. Посолява се със сол и черен пипер. Оставя се за няколко минути - около 3 до 4 мин. и сьомгата се изважда в гореща чиния.

В останалия сос се прибавя наситнен магданоз и се оставя на умерен котлон да се редуцира за още около 4 до 5 мин. или докато малко се сгъсти, да не е съвсем течен.

Сваля се от котлона и се заливат парчетата риба. Гарнитурата за рибата при мен беше от картофена салата, за която има достатъчно пуснати рецепти.

Много често при тази риба има кожа, която по принцип се отстранява. Но ще си разреша да добавя още една идея за приготвянето ѝ. Моите парчета сьомга бяха без тази добавка и за съжаление не мога да покажа снимка, но е много ефектно.

С много остър нож за риба се отстранява много внимателно кожата на рибата. Поставя се в плоска тава покрита с хартия, посипва се с няколко капки зехтин, посолява се със кошер сол или обикновена и се покрива с още една хартия отгоре.

Върху нея се поставя тежък съд, примерно йена и се поставя във фурната на 190 градуса за 30 мин. След това време се изважда тавичката, отстранява се хартията и кожата, която е станала като пергамент, се поставя декоративно върху парчетата пържена риба.

Перфектната сьомга с лимоново масло и сметанов сос е готова.

Източник: MdsterChef J. Mielle

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
510
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Много ми е приятно, Диана, че си приготвила тази тъй вкусна и силно елементарна рецепта. Много е добра и на видеото изглежда превъзходно. При теб е имало и кожичка от рибата, при мен - не, трябваше да я изпечеш както съм предложила в края на рецептата, декорацията ѝ е повече от прекрасна и много ефектна. Поздравления, Дианче! Поздрав! Марчето
06.12.2017 15:43
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Марчи, ти ако си скарана с рибата, то си представи аз колко съм :) Обичам я, но също като теб рядко я приготвям. Даже напоследък като се замисля не съм правила нищо рибно. Рецептата ти е чудесна и сигурна съм че е много вкусна :)
01.12.2017 20:39
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Класика. Моите аплаузи!
30.11.2017 15:46
2
Покажи всички подкоментари