Начин на приготвяне
Пъстървата се почиства, измива и подсушава. Разделя се на две равни части по дължината на гръбнака. Поръсва се със сол, прясно смлян черен пипер, натърква се хубаво с пресованата скилидка чесън и се полива навсякъде с олиото. Оставя се да се маринова поне за 30 минути.
През това време приготвяме жарта за скарата и топлата гарнитура.
Картофите се измиват хубаво, без да се обелват, и се пускат във вряща подсолена вода да се сварят до полуготовност, след което се отцеждат от водата, обелват се и се нарязват на едри кубчета.
На тиган първо се запържва до златисто в маслото и олиото едро нарязаният кромид лук. Към него се добавят картофите и нарязаната на дребно скилидка чесън.
Внимателно се обръщат, без да се бъркат много, за да не се разкашкат. Когато станат златисто-кафяви, картофите се овкусяват със сол, черен пипер, копъра и наситнения магданоз и се махат от котлона.
На добре загрятата скара се слагат двете половинки от пъстървата - първо с кожата към нея, а след това се обръщат и от другата страна.
Рибата на скара се сервира в две порционни чинии, гарнирана с картофите по селски и с по половин лимон.
Пъстървата на жар с най-вкусната гарнитура е готова.
Ако обичате пъстърва, опитайте непременно и предложенията ни за пъстърва на фурна или пъстърва на тиган.