Начин на приготвяне
Измиваме листата на цвеклото, скъсяваме дръжките, които не изхвърляме. Добавят се в зеленчукова салата или песто.
Подсушаваме и ако е необходимо бланшираме в подсолена вода за 1-2 минути.
Загряваме растителната мазнина и в нея сотираме за 4 минути нарязания на ситно зелен лук. Добавяме каймата и запържваме, докато стане на златисти трохи.
Доливаме бульона и прибавяме ориза, нарязаните на ситно гъби и подправките - кимион, черен пипер и сол.
Течността започва да се абсорбира и е време да прибавим нарязаните на ситно кайсии и смлените на едро бадемови ядки.
Разбъркваме съставките и щом оризът е готов, изключваме котлона. Прибавяме нарязаните зелени подправки, разбъркваме и покриваме тенджерата с памучна кърпа. Поставяме отгоре капака и оставяме за 8 минути.
Във всяко листо поставяме по лъжица (зависи от големината им) от плънката и завиваме стегнати сарми.
На дъното на съда, в който ще ги варим поставям чиния, с еднакъв диаметър. Върху нея подреждаме плътно сармите.
Отгоре поставям отново чиния, за да не изплуват. Заливаме със зеленчуков бульон и варим на бавен огън около 30 минути.
Сармичките в листа от червено цвекло са много вкусни.
Коментари