Начин на приготвяне
Фидеуа се приготвя в тавичка за паея - сравнително плитка, с големи дръжки. Ако не разполагате с такава ще свърши работа и всяка друга, подходяща за поставяне върху котлон.
Добре е да бъде с 30-32 см. диаметър и да не излиза много от най-големия котлон на печката, за да се готвят равномерно всички продукти и топлината да е разпространена еднакво навсякъде.
Първо се почиства рибата. Главата, костите и по-твърдите краища се отстраняват.
Реже се на отделни филета и се прибира в хладилник до момента, когато ще бъде прибавена в ястието.
В тенджера се поставят стръкът праз, морковът, целината, магданозът и главите и изрезки от рибата. Покрива се добре с вода и се слага малко сол и зехтин. Бульонът се сварява за 15 -18 минути и се прецежда.
Тавичката, за която говорихме по-рано, се поставя на котлона със зехтина (на умерен огън). В него се задушават до омекване лука и чушката, нарязани на ситно, добавят се скилидките чесън и дафиновия лист и когато пуснат аромата си, се слагат доматите - обелени и настъргани. Готви се до оставане на мазнина и се налива виното. Когато и то се изпари се слага фидето и се запържва за 2 минути.
Подправя се с още сол и черен пипер на вкус и се налива бульонът - 800 мл. Ако ви се е получил повече, запазете, за да доливате при нужда.
Вари се 10 минути до полуизвиране на течността и се прибавят рибните филета, като се разполагат със месото надолу. Готви се 4-5 минути и се обръща и от другата страна за кратко.
По време на варенето не е препоръчително да се бърка, макар да е възможно фидето да слепне и загори леко по дъното. Това не е проблем, но ако ви притеснява, намалете огъня.
Готовото ястие се покрива с алуминиево фолио и кърпа и се оставя да почине 10 минути преди сервиране.
Добър апетит! Рибната Фидеуа със скумрия е много вкусна.