Глазирана сьомга с мед, соев сос и коричка чипс

07/12/2017
Анонимен
отАнонименМастър Шеф72269645151
"Едно по-специално рибено предложение, което ще впечатли дори и най-капризните гости "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции2
  • Преглеждания общо916
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • сьомга - 2 бр. дебели парчета с кожата
  • зехтин - 1 с.л.
  • бяло вино - 100 мл сухо
  • зелен лук - 2 стр. пресен
  • соев сос - 3 с.л. лек
  • мед - 3 с.л. течен
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • масло - 2 с.л.
  • кошер сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - прясно смлян
  • Гарнитура
  • ориз басмати - 180 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава стар
  • шафран - няколко щипки
  • кардамон - 3 - 4 шушулки/зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • лимонова трева - 3 - 4 малки парчета, суха
  • черен пипер - 1 щипка микс от зърна
  • бахар - 1 бр.
  • зеленчуков бульон - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Парчетата сьомга с пръсти се проверят за кост и ако има такава, се изважда с щипци.

2. Стръковете лук се нарязват на ситно, като се разделя бялата част от зелената.

3. С много остър и дълъг нож се отстранява кожата чрез приплъзване между кожата и месото на рибата. Кожата се поставя в плоска тава с хартия, покапва се с няколко капки зехтин. Посолява се с кошер сол и се покрива с още една хартия отгоре. Върху хартията се поставя тежък съд, за да прилепне добре. Запича се на 190- 200 градуса за около 30 максимум до 35 мин. След това време се отстранява хартията и кожичката е станала хрупкав чипс. Лесно чуплива е!

4. Междувременно се приготвя рибата. Парчетата се посоляват с кошер сол или обикновена.

Загрява се зехтин в по-голям тиган и се поставят рибните парчета. Запичат се и от двете им страни до златиста коричка. Работи се много внимателно, за да не се разчупят. След като са готови, се налива виното, за да деглазира, трябва да изсъска от горещината в тигана, посипва се с прясно смлян черен пипер и се оставя да се готви за около 7 -8 мин. В единия край на тигана се прибавя бялата нарязана част на лука, прибавя се соев сос, а рибата се залива със сок от половин лимон. Отстрани на рибата се налива мед, разбърква се само в частта, където е поставен, поклаща се няколко пъти тигана, за да залее и рибата. Рибата се изважда с широка шпатула и се поставя в гореща чиния.

5. В тигана се прибавя маслото, разтопява се и се добавя зелената наситнена част от лука, перата, отново само се разклаща тиганът и се готви за около 5-7 мин или докато се сгъсти сосът.

Сервира се голямо парче сьомга, залива се с горещ меден сос и през средата на порцията върху рибата за декорация се поставя парчето чипс от кожата ѝ.

Гарнитура от ориз Басмати:
Оризът се залива със студена вода и се оставя във водата за около 30 мин. След това време се изплаква, изцежда и се оставя настрана.

Шафратън се накисва с малко топла вода или бульон.

В тенджера с дебело дъно се загрява мазнината, добавя се ситно нарязаният лук и кардамон. Готви се за около 4-5 мин, докато омекне лукът. Добавя се изцеденият ориз и се разбърква за още 1 мин. Прибавят се дафиновите листа, лимоновата трева, микс от зърна черен пипер, бахар и шафранът заедно с водата. Долива се и зеленчуковият бульон. Оставя се на умерен котлон към слаб да къкри за около 8-10 мин с капак. След това време се отстранява от огъня, покрива се с памучна кърпа, захлупва се за около 10-15 мин.

След това време е готов за сервиране.

Източник: MasterChef J. Mielle

Кулинарен блог Йоана Петроваподобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар