Начин на приготвяне
Парчетата сьомга с пръсти се проверяват за кост и ако има такава, се изважда с щипци.
Стръковете лук се нарязват на ситно, като се разделя бялата част от зелената.
С много остър и дълъг нож се отстранява кожата чрез приплъзване между кожата и месото на рибата. Кожата се поставя в плоска тава с хартия, покапва се с няколко капки зехтин. Посолява се с кошер сол и се покрива с още една хартия отгоре.
Върху хартията се поставя тежък съд, за да прилепне добре. Запича се на 190- 200 градуса за около 30 максимум до 35 мин. След това време се отстранява хартията и кожичката е станала хрупкав чипс. Лесно чуплива е!
Междувременно се приготвя рибата. Парчетата се посоляват с кошер сол или обикновена.
Загрява се зехтин в по-голям тиган и се поставят рибните парчета. Запичат се и от двете им страни до златиста коричка. Работи се много внимателно, за да не се разчупят. След като са готови, се налива виното, за да деглазира, трябва да изсъска от горещината в тигана, посипва се с прясно смлян черен пипер и се оставя да се готви за около 7-8 мин.
В единия край на тигана се прибавя бялата нарязана част на лука, прибавя се соев сос, а рибата се залива със сок от половин лимон. Отстрани на рибата се налива мед, разбърква се само в частта, където е поставен, поклаща се няколко пъти тигана, за да залее и рибата. Рибата се изважда с широка шпатула и се поставя в гореща чиния.
В тигана се прибавя маслото, разтопява се и се добавя зелената наситнена част от лука, перата, отново само се разклаща тиганът и се готви за около 5-7 мин или докато се сгъсти сосът.
Сервира се голямо парче сьомга, залива се с горещ меден сос и през средата на порцията върху рибата за декорация се поставя парчето чипс от кожата ѝ.
Гарнитура от ориз Басмати:
Оризът Басмати се залива със студена вода и се оставя във водата за около 30 мин. След това време се изплаква, изцежда и се оставя настрана.
Шафранът се накисва с малко топла вода или бульон.
В тенджера с дебело дъно се загрява мазнината, добавя се ситно нарязаният лук и кардамон. Готви се за около 4-5 мин, докато омекне лукът. Добавя се изцеденият ориз и се разбърква за още 1 мин.
Прибавят се дафиновите листа, лимоновата трева, микс от зърна черен пипер, бахар и шафранът заедно с водата. Долива се и зеленчуковият бульон. Оставя се на умерен котлон към слаб да къкри за около 8-10 минути с капак. След това време се отстранява от огъня, покрива се с памучна кърпа, захлупва се за около 10-15 мин.
Глазираната сьомга с мед, соев сос и коричка чипс е много вкусна.
Източник: MasterChef J. Mielle
Кулинарен блог Йоана Петрова