Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мариновани гъби»Мариновани гъби и моркови

Мариновани гъби и моркови

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мариновани гъби и моркови
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"И тази салата ако не е повод да вдигнем още една наздравица, здраве му кажи"

Необходими Продукти

  • кафяви печурки - 300 гъби
  • моркови - 2 бр. големи
  • чесън - 3 скилидки
  • оцет - 1 ч.ч. ябълков
  • вода - 100 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • копър - 1 ч.л. сух
  • балсамов оцет - 1 - 2 с.л.
  • зехтин - около 1 и 1/2 ч.ч.
  • магданоз - 3 с.л. едро накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме гъбите, чесъна и морковите. Подсушаваме и филираме на 3-4 милиметрови парченца/кръгчета.

Поставяме зеленчуците в купа и заливаме с водата и оцета - балсамов и ябълков, в които предварително сме разтворили солта и захарта. Поръсваме със копъра и разбъркваме. Ако искате да омекотите още оцета, може да добавите още вода и захар.

В тази марината оставяме зеленчуците около 2-3 часа и после отцеждаме. Слагаме ги в бурканче или подходящ стъклен съд, който можем да затворим плътно и наливаме зехтина. Ако той не е достатъчен, за да покрие продуктите, добавете още.

Покриваме с едро накълцания магданоз и прибираме в хладилник за 5 часа.

Сервираме като студено предястие или гарнитура към различни меса или риба. Чудесно мезенце за всякакво питие!

Съвет: Зехтинът, в който са престояли продуктите, може да използвате като дресинг към салати.

Ако приготвите по-голямо количество, може да се съхранява в зехтина при добре затворен съд до 2 седмици.

За тези от вас, на които не им се нрави прекалено кисело, препоръчвам след отцеждането от марината да измият с чиста вода гъбите и морковите, преди да поставят в зехтина.

Маринованите гъби и моркови са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: