Начин на приготвяне
В кръгла тава с диаметър 28 см се слага 2 с.л. олио и се намазва навсякъде.
Вземат се една по една 3 кори и се слагат леко набръчкани една върху друга.
Троши се от сиренето - да има равномерно навсякъде. После се слагат още 2 кори една по една, пак сирене, още 2 кори и т.н. Най-отгоре остават 3 кори.
В купа се разбиват яйцата и се налива сайдерът. Слагат се 2-3 с.л. олио. Общата смес трябва да е 500 мл.
С нея се залива наложената баница, като с нож се бодва до дъното, докато течността попие изцяло.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или докато се запече и се отделят краищата от тавата.
Има два варианта за завършек: или се вади и се оставя да изстине (остава хрупкава), или както баба прави - напръсква се с вода и се завива с кърпа за 10-тина минути.
Баницата със сайдер е готова.