Коледни маслени сладки

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Коледни маслени сладки
Снимка: Станислава Армянова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Нека репетициите за коледните сладки да започнат отсега"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • яйце - 1 бр.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • канела - 2 ч.ч.
  • сладкарска боя - червена
  • захарно петле - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се стапя в микровълновата. Към него се прибавя кафявата захар и медът. Бърка се леко с миксер до разтапяне на захарта. Яйцето се разбива и се прибавя към сместа.

Брашното, канелата, солта и бакпулверът се пресяват и се прибавят по малко в купата. Трябва да се получи меко тесто. Готовото тесто се оставя в хладилника за 30 мин. Тестото се разделя на 3 топки. Двете остават така, а в третата се слага от боята и се меси до получаване на желания цвят.

1. Първата топка се разточва с дебелина 3-4 мм. Изрязват се с форма за сладки цветенца. С кръгъл накрайник от пош се изрязва средата на цветето, за да стане дупка. В тава се слага хартия за печене и се нареждат цветенцата. Петлето се начупва на ситно и с лъжичка се слага по малко в средата на всяко цвете. Захарното петле може да се замени с цветни бонбони.

2. Останалите 2 топки се разточват със същата дебелина. Изрязват се отново цветенца. С накрайника на поша се изрязват средичките и се разменят: на белите цветя се слагат червените среди, а на червените цветя - белите среди.

3. От остатъците бяло и червено тесто: правят се фитили. Вземат се по един бял и червен и се усукват. В единия край се завива леко, да прилича на бастунче.

4. От цялото тесто, което е останало, направих шарени топчета.

Сладките се пекат върху хартия за печене. Пекат се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за около 15-20 мин или докато леко се зачервят краищата. Вадят се веднага, защото бързо изгарят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: