Коледни маслени сладки

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Нека репетициите за коледните сладки да започнат отсега"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • яйце - 1 бр.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • канела - 2 ч.ч.
  • сладкарска боя - червена
  • захарно петле - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се стапя в микровълновата. Към него се прибавя кафявата захар и медът. Бърка се леко с миксер до разтапяне на захарта. Яйцето се разбива и се прибавя към сместа.

Брашното, канелата, солта и бакпулверът се пресяват и се прибавят по малко в купата. Трябва да се получи меко тесто. Готовото тесто се оставя в хладилника за 30 мин. Тестото се разделя на 3 топки. Двете остават така, а в третата се слага от боята и се меси до получаване на желания цвят.

1. Първата топка се разточва с дебелина 3-4 мм. Изрязват се с форма за сладки цветенца. С кръгъл накрайник от пош се изрязва средата на цветето, за да стане дупка. В тава се слага хартия за печене и се нареждат цветенцата. Петлето се начупва на ситно и с лъжичка се слага по малко в средата на всяко цвете. Захарното петле може да се замени с цветни бонбони.

2. Останалите 2 топки се разточват със същата дебелина. Изрязват се отново цветенца. С накрайника на поша се изрязват средичките и се разменят: на белите цветя се слагат червените среди, а на червените цветя - белите среди.

3. От остатъците бяло и червено тесто: правят се фитили. Вземат се по един бял и червен и се усукват. В единия край се завива леко, да прилича на бастунче.

4. От цялото тесто, което е останало, направих шарени топчета.

Сладките се пекат върху хартия за печене. Пекат се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за около 15-20 мин или докато леко се зачервят краищата. Вадят се веднага, защото бързо изгарят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: