Тирамису с печен шоколадов блат

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
10/12/2017
"Еврика - открихме, че като добавим печен шоколадов блат към тирамисуто, то става двойно по-вкусно "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 290
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • ШОКОЛАДОВ БЛАТ
  • шоколад - 150 г, черен около 60 %
  • масло - 100 г
  • захар - 100 г, кристал
  • яйца - 3 бр L, разделени, стайна температура
  • какао - 6 г или около 1 1/2 ч. л .
  • сол - 1 щипка
  • МАСКАРПОНЕ КРЕМ
  • маскарпоне - 400 г, стайна температура
  • сметана - 200 мл, висок процент 30 - 35 %
  • пудра захар - 90 г
  • желатин - 1 пакет /10 г/
  • вода - 40 мл, студена
  • ванилия - 2 ч.л., екстракт
  • бишкоти - 18/22 бр. , Савоярди
  • прясно мляко - 250 мл, стайна температура
  • разтворимо кафе - 1 ч.л.
  • вино марсала - 2 пълни капачки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кейкова форма, покрита с хартия, и да има дръжки от хартията - 26/12 см.

Фурна - 170 градуса.

Поставя се на водна баня шоколадът заедно с маслото. Разтопяват се на умерена температура.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците един по един се прибавят към шоколадовата смес, разбърква се с телена бъркалка. Добавя се какаото и щипката сол. Разбърква се.

Белтъците се разбиват с миксер на сняг, като на порции се прибавя и захарта. Внимателно шпатула по шпатула се прибавят към шоколадовата смес. Разбърква се до хомогенност.

Сместа се изсипва в кейковата форма.

Пече се на 170 градуса за около 25 мин или до влажна клечка, поставена в средата на сместа. Блатът може да се начупи, но това не е проблем. След изваждането му от фурната той ще спадне. Не се изважда от формата.

Сметаната се разбива до твърди върхове. Прибавя се маскарпонето, ванилията и пудрата захар. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенност.

В купичка се изсипва желатинът с 40 мл студена вода. Поставя се на много слаб котлон, за да се втечни. Охлажда се и се излива в сметановата смес. Разбърква се с телена бъркалка.

В подходяща купа се изсипва млякото с разтворимото кафе, добавя се и виното Марсала. Разбърква се, докато се усвои кафето.

Върху охладения шоколадов блат се изсипва 1/2 от маскарпонето. Разпределя се.

Всяка бишкота се потопява в млякото с кафето и се подреждат плътно една до друга върху крема. Залива се с още 1/2 от маскарпонето и отново се подреждат натопени бишкоти.

Оставя се в хладилник за около 6 часа.

След това време се минава с нож от тясната страна на формата и с помощта на хартиените дръжки се изважда и поставя в подходящ поднос. Много внимателно се отстранява/измъква хартията. Посипва се обилно с какао.

Източник: zuleyha terzi

Всяка бишкота определя нарязването на парчета.

Виното Марсала може да се замени с подходящ ликьор, а може и да се пропусне. По избор е.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
10.12.2017 18:34
Ами прав си е Мечо Пух : " Колкото повеве, толкова повече....". Отказвам виртуална почерпка, запретваме ръкавите и приемаме предизвикателството за тази рецепта. Проявената смелост за сладъкият десерт се дължи на това, че мамето ми е на гости и ще помага! Поздрав най-сърдечен!
1
0
marcheva14
marcheva14
10.12.2017 18:44
Мила ми, другарко, запретвай се. Разкошен богат десерт, няма да си в грешка, ако го приготвиш. Прочети и не се плаши, по време на печенето блатът ще се напука, а след печенето ще спадне, но това изобщо не е проблем, смело продължавай. Моля, ти се похвали се и качи от онези твои красиви снимки. Поздрав!
3
0