Начин на приготвяне
Накиснете боба във вода за цяла нощ, на сутринта сменете водата, сложете го на котлона и варете около 40 минути до час.
Изсипете водата и отцедете боба. Прехвърлете боба в гювеча, добавете нарязания на дребно кромид лук, чесъна, чушките, обелените и наситнени домати, морковите, олиото и подправките, разбъркайте хубаво.
Отгоре подредете свинското рагу, налейте топла вода малко над нивото на боба, сложете 2-3 сухи натрошени чушки, захлупете с капака и сложете гювеча в първоначално студена фурна, като постепенно увеличавате температурата до 180 градуса. Печете около 2 часа.
Малко преди да извадите от фурната, размийте брашното и червения пипер с малко вода и го добавете към ястието, за да се сгъсти, поръсете със ситно нарязани пера пресен лук и леко разбъркайте. По желание добавете и ситно нарязани люти чушлета.
Оставете печения боб в горещата, но изключена фурна още 20-30 минути, за да се доготви на остатъчната температура.
Празничният боб със свинско рагу в гювеч е готов.