Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Празничен боб със свинско рагу в гювеч

Празничен боб със свинско рагу в гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Празничен боб със свинско рагу в гювеч
Снимка: Зори
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6
"И на Бъдни вечер има вкусен боб, но предпочитаме празник, на който се поднася вкусен празничен боб със свинско рагу в гювеч"

Необходими Продукти

  • свинско рагу - 800 г
  • фасул - 500 г зрял
  • чесън - 1 глава стар
  • кромид лук - 2 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • домати - 150 мл консерва
  • моркови - 2 бр., нарязани на кубчета
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • черен пипер - 1 щипка млян
  • къри - 1 щипка
  • сушени чушки - 3 бр. червени
  • брашно - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 к.л.
  • пресен лук - 2 стръка
  • люти чушлета - 3 бр., по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба във вода за цяла нощ, на сутринта сменете водата, сложете го на котлона и варете около 40 минути до час.

Изсипете водата и отцедете боба. Прехвърлете боба в гювеча, добавете нарязания на дребно кромид лук, чесъна, чушките, обелените и наситнени домати, морковите, олиото и подправките, разбъркайте хубаво.

Отгоре подредете свинското рагу, налейте топла вода малко над нивото на боба, сложете 2-3 сухи натрошени чушки, захлупете с капака и сложете гювеча в първоначално студена фурна, като постепенно увеличавате температурата до 180 градуса. Печете около 2 часа.

Малко преди да извадите от фурната, размийте брашното и червения пипер с малко вода и го добавете към ястието, за да се сгъсти, поръсете със ситно нарязани пера пресен лук и леко разбъркайте. По желание добавете и ситно нарязани люти чушлета.

Оставете печения боб в горещата, но изключена фурна още 20-30 минути, за да се доготви на остатъчната температура.

Празничният боб със свинско рагу в гювеч е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: