Начин на приготвяне
Изрязва се излишната мазнина от патешките гърди и се прави прорез по дължината на месото, за да се получи джоб.
За плънката на магрето нарязваме на ситно розмарина, скилидката чесън, настърганите лимонова кора и сирене Пармезан, добавяме черен пипер и разбъркваме. Пълним патешките гърди със сместа и защипваме с клечки за зъби прорезите, за да не излезе плънката. Посоляваме ги със сол и черен пипер и оставяме настрани да се овкусят и месото да си почине на стайна температура, за да не се свие при термичната обработка.
През това време пригответе гарнитурата от дългозърнест ориз.
Оризът се измива и отцежда от водата.
Загрява се пилешкият бульон.
Лукът се нарязва на ситно и запържва в зехтина. Добавя се оризът и след като стане полупрозрачен, се налива бульона. Прибавя се клонката розмарин и се готви 10 минути под капак. След което котлонът се изключва и оризът се оставя още 10 минути под капак. Поръсва се със сол и черен пипер, добавя се настърганият Пармезан и се разбърква.
За соса:
Кромидът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Чушката се почиства от семенцата и също се нарязва на дребно. Всичко се запържва в маслото до омекването на зеленчуците, добавя се брашното и щом се позапържи, се слага медът и бялото вино. Долива се пилешкият бульон, овкусява се с мащерката и се оставя на намалена температура 10 минути, за да се сгъсти. Поръсва се накрая със сол и черен пипер.
За Магрето:
Включете фурната на 200°C, за да се загрее предварително.
Поставете Магрето с кожата надолу в студен тиган, след което увеличете температурата.
Дръжте месото, докато мазнината се стопи (около 5 минути), след което обърнете на другата страна за 1-2 минути.
Прехвърлете го в алуминиево фолио, оформете пакетчета от него и ги прехвърлете в тавичка във фурната за 6-8 минути.
Оставете готовото месо да почине, преди да го нарежете.
Оформете порции, като гарнирате нарязаното месо с дългозърнестия ориз и го залеете със сос.
Празничното Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сос е готово!