Начин на приготвяне
От изброените продукти замесете хубаво еластично тесто, което е добре да се остави да втаса поне 30 минути. Разделете тестото на 3 еднакво големи части и една малка топка за декорацията.
Пригответе си хартията за печене и тавата от печката. Вземете едната част тесто и разточете на набрашнен плот във форма на елха, ако ви е трудно така, разточете правоъгълна кора и изрежете с ролер формата на елхичка.
Преместете я върху хартията и намажете с разтопено масло, поръсете със сирене.
Разточете и другите 2 кори и сложете една върху друга, като отново поръсвате със сирене и мажете с масло (без последната).
Нарежете на широки ленти двете страни на елхата и всяка лента усучете по 2 пъти.
От малката част тесто разточете кора и изрежете тънки лени, оплете плитчици и ги поставете на елхата, те изобразяват гирлянди.
Оставете оформената питка да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, мляко и олио.
По краищата поръсете със сусам и тиквено семе. Печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.
Новогодишната питка Елхичка с масло и сирене е готова.