Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Плата»Новогодишно плато със сирена

Новогодишно плато със сирена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Новогодишно плато със сирена
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 10
19/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Щом ще се лее шампанско за новата година, редно е да има и едно изискано плато със сирена"

Необходими Продукти

  • манчего - 250 г
  • грюер - 50 г
  • топено сирене - 60 г
  • бри - 150 г
  • пармезан - 100 г. (или друго силно ароматно, твърдо сирене)
  • чушки - 1 бр. червена
  • див лук - за поръсване
  • сладко - по избор
  • нар - зрънца за поръсване
  • хамон - около 30 г за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направим новогодишната трапеза по-красива, ви предлагам следния начин за поднасяне на различни ароматни сирена. Можете да замените посочените в рецептата и с други, както и да добавите още според вкуса си.

Задължително е само сиренето манчего, с което ще направим елхичка, но за тази цел то не трябва да е от най-зрелия вид, а полузряло, тъй като в противен случай парченцата биха се начупили.

Порциите в рецептата са 4, но ако сте по- голяма компания, разбира се, увеличете количествата. Първо изготвяме елхичката, като за тази цел си набавяме дървена клечка.

В основата ѝ нанизваме парченце сирене, с което да я задържим изправена, и останалото сирене манчего правим на триъгълничета - няколко по-големи, няколко средни и накрая по-малки.

Нанизваме по-големите в основата и завършваме постепенно с останалите. Донанизване и на най- малките и получаване на красива елха. По клонките ѝ разпръскваме хамон на парченца и накълцан зелен лук, а от червената чушка изрязваме и поставяме звезда на върха.

Останалите сирена режем на произволни парченца и подреждаме небрежно около елхата. Украсяваме с още червена чушка и див лук.

Поръсваме със зрънца от нар и поднасяме със сладко по избор.

Съвет: Не сервирайте сирена директно от хладилника, а оставете да престоят на стайна температура поне 20 минути, за да пуснат аромата си.

Добър апетит и весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: