Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото мляко със 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 7-8 минути.
Пресейте брашното в купа и формирайте кладенче, в което сипете водата, захарта, олиото, рома, малиновия сироп, кората от портокал, настъргана на фино ренде, и едното яйце плюс белтъка на второто. Жълтъка заделете за намазване.
Щом маята втаса, сложете и нея и замесете меко и еластично тесто. Ще ви лепне, но не трябва да добавете прекалено брашно, за да не стане твърдо тестото. Работете го 8-10 минути, като намазнявате ръцете си от време на време.
Върнете в купата и оставете да втаса за 1 час и 20 минути на топло. Може да оставите в загрята на 30 -35 градуса фурна, за да ускорите този процес.
Втасалото тесто разделете на две равни части и всяка разточете на приблизително правоъгълна кора. Едната кора намажете със разтопено масло, поръсете със захар и намажете със сладкото. Захлупете с другата и напречно нарежете на ивици от по 4-5 см.
Всяка ивица усуквайте и после съединявайте краищата, за да се получи дебело геврече. Подредете в тавичка покрита с хартия за печене и оставете гевречетата да бухнат и удвоят обема си за още 30-40 минути.
Намажете с разбитият с малко мляко жълтък и изпечете за 25-30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко и празнично! Коледните гевречета с малини са готови.
Коментари