Начин на приготвяне
Тестото се омесва в кухненски робот за 20 минути на средна степен и се завива в найлон за 30 мин. След това то се дели на 3 равни части. Всяка част се дели на 4 равни части.
От 4 -те части - всяка се дели още на 4 равни части. Получават се общо 16 части от едната от 3-те равни части.
Другите 2 големи части се правят по същият начин, като общо се получават 48 малки части, с големината на по-голям орех. Покриват се с кърпа да не съхнат и започва точенето.
Нишестето и брашното се смесват в купа. Взема се едно топченце, потапя се в нишестето и на посипан плот с малко от нишестето се разточва кръг до големината на десертна чиния. Кората се оставя настрана.
Точат се още 5 топчета по същия начин и се редят на купчинка. Между корите трябва да има малко от нишестето. Тази купчинка от 6 кори се точи на кора колкото тавата /30 см/.
Тавата се намазва леко с масло. Поставя се кора, ръси се с орехи - минати на по-едро в блендер.
Така се точат всички топчета - по 6 бр. на кора, като след всяка се ръсят част от орехите. Когато са разточени корите, оформената баклава се нарязва по желана от вас форма.
Баклавата се залива с разтопеното масло, навсякъде и се поставя в загрята фурна на 175 градуса за 50 минути да се пече.
Изстиналата баклава хубаво се залива с горещ захарен сироп, който сте сварили за 15 минути. След поне 2 дена престой баклавата е готова за консумация.
Точената турска баклава е готова.