Сладки Коледна приказка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладки Коледна приказка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
20/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
42 мин.
Порции
12
"Децата обожават приказки, но повече от тях обичат сладки Коледна приказка"

Необходими Продукти

  • брашно - 100 г
  • царевично брашно - 160 г фино
  • мас - 100 г
  • захар - 85 г
  • ванилова захар - 10 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • сода - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимонова кора - от 1 среден лимон
  • бренди - 1 с.л.
  • дулсе де лече - за слепване на сладките
  • кокосови стърготини - за поръсване, фини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте маста (на стайна температура) със захарта на пухкаво кремче. Добавете един по един жълтъците. Докато не се е усвоил единият, не слагайте вторият. Сложете ваниловата захар, брендито и фино настърганата лимонова кора - старайте се да е само от жълтата част на лимона.

Пресейте двата вида брашно и прибавете на части към кремчето бъркайки с лъжица до цялостното им усвояване. Накрая прибавете содата и бакпулвера.

Оформете топка тесто, без да месите, само толкова, колкото е необходимо за хомогенизиране на съставките. Приберете в хладилник за 15 минути.

Разточете на кора от 1/2 см и с ринг или чаша с диаметър 4 см изрежете кръгчета. Получават се 24 на брой. Тъй като ще слепваме сладките е добре да са четен брой, за да може всяко кръгче да си има другарче.

Поставете в тава покрита с хартия за печене, а ако не разполагате с такава си ги подредете директно върху тавата, без да намаслявате повърхността ѝ.

Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 12 минути. Не трябва да порозовяват прекалено, а отгоре да си стоят по-скоро белички. Изчакайте да поизстинат и се втвърдят.

Слепвайте сладките две по две с дулсе де лече в средата и ръбовете овалвайте в кокосови стърготини. Отгоре поръсете с още малко от тях.

Да ви е сладко! Сладките Коледна приказка са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Благодаря ти, Дани! Прегръдки и на теб!
14.12.2019 17:24
1
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Дани, рецептата ти е страхотна.. напомня ми на мамините масленки... С мас, сладките стават божествено вкусни, койтго не е опитал, не знае колко са вкусни! Пробвах да направя масленки и с масло, не след като изтинаха се втвърдиха, а с маста остават мекички и се топят в устата. Може ли да заменя дулсе-делечето с домашно сладко. Този продукт е непознат за мен и не се срамувам да го кажа, но вярвам, че е вкусно с него, не коментирам, защото не съм опитала! Но тази рецепта ще я пробвам. Мама ще идва и ще я помоля да ми донесе мас! Весели празници, Дани! Продължавай да твориш вкусотии, много си добра!
14.12.2019 17:08
2
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Данче, подскочи като ощипана мома, не разбирам защо така реагира. Да, маста не е мой продукт, (както и маргарина) и според мен не кореспондира добре с който и да е сладкиш, това е личното ми мнение. Мирише на лошо, колкото и аромати да се добавят винаги се усеща. Не се е ползвал у дома, нямам баби от село за да съм захранена с мас, това е. Може и да се ползва, въпрос на избор е. Изказах само личното си мнение в което няма лошо, нали? Пръжки... през живота си не съм опитвала, няма и да го направя, също личен избор е. Не ги поднасям у дома, няма и кой да ги яде. А защо се ползва мас ,това е дълъг отговор с който няма да те занимавам, исторически е свързан ползването на маста в България и може да се прочете из дебелите книги защо е така.
Дулседе Лече си нося точно от Барселона на кашончета, познат продукт ми , бъди сигурна, а за да го влача от чужбина означава, че е любим продукт, а и си го пазя, защото, тук у нас го няма, има вариант само в руските магазини, но не е същото. Отново по празниците пътувам за чужбина и отново ще донеса, а и още много други нещица.
Разочарова ме!
21.12.2017 12:13
1
4
2
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Няма по-подходящо заглавие!Като ги погледна,чувам и звънчетата на еленити:)
21.12.2017 08:29
3
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Баба прибавяше към всички сладки, тутманици, локумки и курабии мас или към някои от тях 50/50 с растителна мазнина. Избиваше си и масло, но от нея съм запомнила, че тестото, замесено с мас е пръхко, сипкаво или както тя се изразяваше: " топи се в устата". Разликата е, когато се използва масло и те изстинат стават сбити, тяхната консистенция е по-различна, иначе вкусът се запазва. Тутманикът с мас и масло е друга работа. В градските условия е по-различно, затова използваме растителна мазнина или масло, но тази година се сдобих с домашна сланина и за първи път,( с помощ от приятел) си приготвих мас и малко пръжки. Доволна съм от резултатът и не е толкова трудно, както си го представях. Важно е желанието. Мила ми Марчела, ти си добър кулинар и спец по сладките нещица. Винаги можеш да импровизираш с продуктите, просто въпрос на вкус. Поздрави, Съни!
21.12.2017 08:24
4
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Данче, защо с мас е тази хубава рецепта, жалко за прекрасните продукти. Не, не става за мен. Мас... бррррр..
21.12.2017 01:44
2
6
1
Покажи всички подкоментари