Френски сладкиш Mervelleux

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френски сладкиш Mervelleux
Снимка: marcheva14
1 / 7
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
175 мин.
Порции
10
"Не сладкиш, а истинско кулинарно чудо, как да не го опита човек?"

Необходими Продукти

  • захар - 100 г кристална
  • белтъци - 4 бр. (100 г) студени
  • пудра захар - 100 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонов сок - 2 до 3 капки
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ПЪЛНЕЖ
  • сметана - 500 мл, висок процент, студена
  • шоколад - 300 г за топене
  • шоколад - 200 г, настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 90 до 100 градуса

Приготвяме плоска тава, покрита с хартия за печене.

В купата на миксера се изсипват белтъците, добавя се щипката сол. Разбиват се до разпенване и се добавя 1/3 от кристалната захар, разбива се на висока скорост на миксера.

Добавя се и другата трета от захарта и се разбива за 1 мин, също на висока скорост, добавя се ванилията, и останалата захар се добавя и разбива за 3 мин. Белтъчният меренг трябва да е силно стегнат.

Сваля се от миксера и през цедка се прибавя пудрата захар. Разбърква се с шпатула до пълното ѝ усвояване. Процесът наподобява разбъркването на сместа за френски макарони - с въртеливо движение на шпатулата и леко смачкване на меренга.

Сместа се поставя в пош с обикновен широк накрайник и се шприцоват плоски кръгчета около 5-6 см. Шприцоването е само в една посока, като спирала.

Пече се на 90 до 100 градуса за около 100- 150 мин., или докато целувките могат лесно да се отлепят от хартията и при почукване издават силно кух звук. Оставят се във фурната до пълното им изстиване.

На водна баня се стопява шоколадът. Оставя се настрана.

Сметаната се разбива до меки върхове, но и да е стегната. При разтопения шоколад се прибавят 2 големи супени лъжици сметана, разбърква се и сместа се връща при основната сметана. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенна смес. Получава се мек фин шоколадово-сметанов мус.

От фурната се изваждат белтъчните черупки. Останалия шоколад се настъргва на най-едрото ренде. Оставя се настрана, той е за потапяне на топката-целувка.

Взимат се по две белтъчни черупки, върху едната се поставя шоколадово-сметанов крем с ч.л., похлупва се с другата черупка и много внимателно и леко се притискат.

Върху черупките се нанася крем, който се разпределя навсякъде с малката шпатула, с изключение на основата им. Всяка топка-целувка се потопява в шоколадовите стружки, овалва се от всички страни.

Целувките се съхраняват на студено.

Френският сладкиш Mervelleux е страхотен!

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: Mervelleux в превод на български език означава прекрасен или по свободен превод е Удивителна малка торта. Това е наистина удивителен сладкиш. Целувката остава силно хрупкава завита във фин шоколадов мус.

За първи път го приготвям и направих малко по-големи целувките, което е моя грешка. Добре е да са с точен размер, около 5 см всяка черупка.

Сервира се силно студен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: