Начин на приготвяне
Нарежете зеленчука, праза и чесъна на ситно, гъбите и целината на малки кубчета а моркова на ренде. В дълбок тиган нагрейте половината олио, към него прибавете праза, целината, гъбите и моркова.
Запържете за около 10 минути и добавете ориза. Когато оризът придобие стъклен цвят добавете доматения сок, подправките и запържете за кратко.
Добавете 200 мл топла вода и посолете, варите на бавен огън докато ориза поеме водата при непрекъснато бъркане.
С така приготвената плънка завийте сармички, наредете ги в тава и залейте със зелевия сок и останалата част олио.
Завийте тавата с алуминиево фолио и я поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете за 1 час, след което премахнете фолиото и доизпичате за 15-20 минути.
Постните сарми с гъби и ориз са готови.