Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Коледни сарми с кълцано месо в гювеч

Коледни сарми с кълцано месо в гювеч

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Коледни сарми с кълцано месо в гювеч2 / 2
27/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
220 мин.
Общо
260 мин.
Порции
8
"Постите свършиха, затова смело сложете във фурната най-големия гювеч, който имате, пълнен с коледни сарми с кълцано месо"

Необходими Продукти

  • свински бут - 400 г без кост
  • телешко месо - 200 г
  • праз - 1 стрък
  • лук - 2 глави
  • гъби - 200 г пресни
  • ориз - 100 г
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • чесън - 5 скилидки
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1 щипка
  • домати - 2 бр. буркан
  • универсална подправка - 1 ч.л. Пикантина
  • соев сос - 1 с.л.
  • кисело зеле - 1 бр./голяма/
  • дафинов лист - 2 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото и свинското месо се нарязват на много ситни късчета.

Вече нарязаното месо се поставя в голям глинен хаван и към него се добавят всички сухи подправки. С дървено чукало се накълцва месото с подправките, така че месото да стане тънко.

В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук, ориз и гъби, прибавяме месото и бъркаме докато месото придобие кафяв цвят. Добавяме доматите и пържим още 5-6 минути.

На дъното на гювеча се застила лист от киселата зелка. Отделят се цели листа, като във всеки от тях се поставят по 2 с.л. от плънката, завиват се и се подреждат в гювеча.

Заливат се със вода смесена със соев сос така че да покрие сармите, около тях се поставят и скилидките почистен чесън, отгоре се покриват пак със цял лист от киселата зелка.

Гювечът се пече на 200 градуса като се поставя в студена фурна. Пече се около 3 часа.

Коледните сарми с кълцано месо в гювеч са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: