Начин на приготвяне
В загрято олио и свинска мас се запържва лук, колкото да омекне, сипваме измит и отцеден ориз.
Разбърква се да смени цвета си, овкусяваме с малко сол, черен пипер, кимион, червен пипер и наливаме гореща вода. Оставя се на котлона да набъбне леко оризът.
Добавяме нарязани парченца сини сливи и разбъркваме, докато оризът поеме всичката течност.
Почистват се зелеви листа от дебелите жили, ако са големи се срязват на две.
Поставя се лъжица оризова плънка и навиваме на сарми. Нареждат се в тенджера върху цели целеви листа и сипваме вода малко под сармите.
Отгоре поръсваме зелевите сармички с червен пипер, захлупва се с чиния и варим на тих огън да готовност.
Зелевите сарми със сини сливи са много вкусни.