Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят да се отцеждат от излишната вода. Яйцата се разбиват до побеляване.
Смесват се с киселото мляко, олиото, нарязаните на ситно босилек и мента, както и чесъна, стрит на паста. В купа се смесват сухите съставки за блата. Когато са готови се прибавят към течните съставки, заедно с тиквичките, и всичко се разбърква добре.
Сместа се изсипва във форма за торта, постлана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса за около 35 минути. Когато е готов, се оставя да изстине, вади се от формата и се реже напречно на три.
Приготвяне на крема:
Цеденото мляко се смесва със заквасената сметана, крема сиренето, посолява се на вкус, покрива се с фолио и се оставя в хладилник.
Приготвяне на билковата смес:
Билките се накъсват в блендер, добавят се орехите, малко сол и малко мазнина и се пасират.
Приготвяне на зеленчуковата смес:
Маслините се режат на шайби, морковите се рендосват на фино ренде, доматът се бели и месестата част заедно с печените чушки се реже на кубчета. Всичко се смесва добре и по желание се овкусява.
Сглобяване на тортата:
Върху единия блат се поставя 1/3 от билковата смес, после 1/3 от крема, върху него 1/2 от зеленчуковата смес. Така се процедира до изчерпване на количествата. Солената торта се маже отгоре с крем, украсява се по желание и се оставя в хладилник за минимум два часа.
Забележка: Тази торта може да се използва както за предястие, така и за основно, защото е лека и нежна и много вкусна.
Солената торта с блатове и крем е готова.