Начин на приготвяне
От предния ден сложете млякото да се изцеди и изпечете чушките.
За блатовете в голяма купа рендосайте измитите и необелени тиквички. Добавете останалите продукти, като предварително сте изгасили содата в млякото. Разбъркайте и разделете сместа на три еднакви части.
Застелете с готварска хартия форма с падащо дъно и леко намазнете дъното и част от борда.
Изпечете три блата в загрята фурна на 180 градуса до приятен загар. Всяка смес преди изсипването във формата се разбърква. Блатовете се изваждат с хартията и се обръщат върху влажна кърпа. След пълното им изстиване хартията се отделя.
В голяма купа сложете изцеденото мляко и добавете натрошеното сирене. Обелете и изчистете чушките от семките. Нарежете ги на много ситно и ги прибавете към сместа.
Сложете нарязаните копър и магданоз. Добавете черния пипер, счуканите на ситно орехи, чесън и разбъркайте. Опитайте и ако е нужно, сложете сол.
Във форма с падащо дъно поставете единия блат и нанесете от пълнежа. Така процедирайте и с останалите два блата, като накрая завършите с плънка. Оставете си от сместа около 1 ч.ч. и към нея прибавете 100 г сирене Филаделфия. Разбъркайте, покрийте с фолио и я приберете в хладилник.
Сглобената солена торта покрийте със стреч фолио и леко притиснете с пръсти. Приберете в хладилник за 6 часа или 1 нощ.
Когато тортата вече е престояла, нарежете двете тиквички на немного тънки филии.
Сложете ги в купа, добавете 2 с.л. олио и ги разбъркайте. Изпечете ги за кратко от двете страни на грил тиган или скара.
Върху всяка изстинала тиквичка сложете по 1 с.л. от сместа, която сте заделили, и навийте на стегнати рулца. Оставете си около 2 с.л. от сместа за доизмазване на тортата.
Освободете тортата от ринга и с шпатула или лъжица я намажете отстрани. От външната страна с ръка нанесете начукани орехи. Украсете с рулцата от тиквички, поръсете орехи и сложете стръкчета копър.
Солената торта с блатове от тиквички е страхотна.
Коментари