Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Солена торта с блатове и крем

Солена торта с блатове и крем

Солена торта с блатове и крем
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Ето, вече имаме доказателство, че солените торти са най-вкусните"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • тиквички - 2 малки
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - 120 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • мента - 1 стрък
  • босилек - 3 стръка
  • сол - 3 щ
  • За крема
  • заквасена сметана - 450 г
  • цедено кисело мляко - 450 г
  • крема сирене - 300 г
  • сол - 3 щ
  • За зеленчуковата смес
  • чушки - 200 г печени червени
  • маслини - 150 г зелени (без костилка)
  • домати - 1 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • За билковата смес
  • копър - 1 връзка
  • босилек - 1 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • орехи - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят да се отцеждат от излишната вода. Яйцата се разбиват до побеляване.

Смесват се с киселото мляко, олиото, нарязаните на ситно босилек и мента, както и чесъна, стрит на паста. В купа се смесват сухите съставки за блата. Когато са готови се прибавят към течните съставки, заедно с тиквичките, и всичко се разбърква добре.

Сместа се изсипва във форма за торта, постлана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса за около 35 минути. Когато е готов, се оставя да изстине, вади се от формата и се реже напречно на три.

Приготвяне на крема:

Цеденото мляко се смесва със заквасената сметана, крема сиренето, посолява се на вкус, покрива се с фолио и се оставя в хладилник.

Приготвяне на билковата смес:

Билките се накъсват в блендер, добавят се орехите, малко сол и малко мазнина и се пасират.

Приготвяне на зеленчуковата смес:

Маслините се режат на шайби, морковите се рендосват на фино ренде, доматът се бели и месестата част заедно с печените чушки се реже на кубчета. Всичко се смесва добре и по желание се овкусява.

Сглобяване на тортата:

Върху единия блат се поставя 1/3 от билковата смес, после 1/3 от крема, върху него 1/2 от зеленчуковата смес. Така се процедира до изчерпване на количествата. Солената торта се маже отгоре с крем, украсява се по желание и се оставя в хладилник за минимум два часа.

Забележка: Тази торта може да се използва както за предястие, така и за основно, защото е лека и нежна и много вкусна.

Солената торта с блатове и крем е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: