Начин на приготвяне
Приготвяне на блатове:
Разбъркайте киселото мляко заедно със содата. Разбийте яйцата със захарта, добавете киселото мляко със содата, както и останалите продукти за блата.
От получената смес изпечете три отделни блата във форма за торта, която е 20 см и е покрита с пергаментова хартия. Фурната трябва да е загрята на умерена температура - 160-170 градуса.
Приготвяне на сиропа:
В малка касерола поставете водата и я сложете на котлон, загрят на средна температура. Щом водата заври, поставете захарта и бъркайте, докато се разтопи. Щом това стане, гответе до сгъстяване. Готовия сироп оставете настрана да изстива.
Приготвяне на крема:
В тенджера загрейте млякото, заедно със захарта на умерен котлон. Разбийте яйцата, заедно с брашното и щом млякото заври прибавете яйчената смес на тънка струйка.
Бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Когато това стане, прибавете кората лимон, ванилията есенция и ванилията прахче, както и маслото, което е предварително разтопено.
Оставете всички съставки да се охладят добре.
Сглобяване:
В подходящ поднос поставете първият блат, сложете от сиропа, след това крема и малко смлени орехи. Така се процедира и с другите два блата. Накрая намажете тортата отгоре с крем, поръсете с орехи, украсете по желание. Аз използвах част от крема, ядки и мандарини. Добър апетит!
Забележка:
Много е важно да не увеличавате температурата, посочена за изпичането на блатовете, защото може да станат твърди. Тортата е подходяща и за празник и за делник. Добре е да престои няколко часа в хладилник.