Начин на приготвяне
За блата: Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. След това се прибавят брашното, бакпулверът и ванилията. Накрая се добавя и какаото. Бърка се до получаване на тъмна смес.
След като се получи еднородна смес, се добавят и смлените орехи. Сместа се разденя на 2 равни части. В тавичка с помощта на хартия за печене се изпича първо единият блат на загрята фурна на 180 градуса. Процедурата се повтаря и с изпичането на втория блат.
За крема: Захарта се карамелизира, прибавя се водата и се вари до получаване на гъст сироп (това се разбира, като вземете една капка и я капнете в студена вода, тя не трябва да се размива).
Белтъците се разбиват на сняг и към тях с тънка струя се прибавя сиропът, като непрекъснато се разбърква. Накрая се прибавя и ванилийката.
За сиропа: Захарта се сварява с водата. Прибавят се ликьорът и ромът (конякът).
Сглобяване на тортата: Изпечените блатове се оставят да изстинат. След като са готови, се поставя първият. Сиропира се и се намазва тънък слой от крема.
Отгоре се поставя и вторият блат, като и той се сиропира. С останалата част от крема се украсява тортата, като се намазва отгоре и отстрани и се поръсва с орехи.
Добър апетит!