Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Празнична новогодишна торта с ванилов крем

Празнична новогодишна торта с ванилов крем

Празнична новогодишна торта с ванилов крем4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Поднесете я с чаша ром и се усмихнете"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 3 бр.
  • сода - 1 с.л.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • За крема
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 9 с.л.
  • ванилия - 3 прахчета
  • ванилия - 3 капки есенция
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • За сиропа
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 7 ч.л.
  • За украса
  • орехи - 200 г
  • плодове - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блатове:

Разбъркайте киселото мляко заедно със содата. Разбийте яйцата със захарта, добавете киселото мляко със содата, както и останалите продукти за блата.

От получената смес изпечете три отделни блата във форма за торта, която е 20 см и е покрита с пергаментова хартия. Фурната трябва да е загрята на умерена температура - 160-170 градуса.

Приготвяне на сиропа:

В малка касерола поставете водата и я сложете на котлон, загрят на средна температура. Щом водата заври, поставете захарта и бъркайте, докато се разтопи. Щом това стане, гответе до сгъстяване. Готовия сироп оставете настрана да изстива.

Приготвяне на крема:

В тенджера загрейте млякото, заедно със захарта на умерен котлон. Разбийте яйцата, заедно с брашното и щом млякото заври прибавете яйчената смес на тънка струйка.

Бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Когато това стане, прибавете кората лимон, ванилията есенция и ванилията прахче, както и маслото, което е предварително разтопено.

Оставете всички съставки да се охладят добре.

Сглобяване:

В подходящ поднос поставете първият блат, сложете от сиропа, след това крема и малко смлени орехи. Така се процедира и с другите два блата. Накрая намажете тортата отгоре с крем, поръсете с орехи, украсете по желание. Аз използвах част от крема, ядки и мандарини. Добър апетит!

Забележка:

Много е важно да не увеличавате температурата, посочена за изпичането на блатовете, защото може да станат твърди. Тортата е подходяща и за празник и за делник. Добре е да престои няколко часа в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: