Начин на приготвяне
Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти, като от яйцето ще използваме само белтъка. Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто.
Тестото се оставя на топло за да удвои обема си поне 1 час.
Разделете тестото на 2 части и омесете всяко с малко брашно. Първата топка се разточва на кора с дебелина 3 мм и се навива на руло, като двата края се съединяват, за да се получи кръг. Втората топка се разделя на 2 части, от едната част се прави топче, което се поставя в центъра на тавата.
Добре е тестото да се оформя върху хартия за печене, за да може лесно да се прехвърли в тавата, в която ще се пече. Около поставената топка се слага навитият кръг, които трябва да бъде по-широк от топката с поне 2 см.
С остър нож кръгът се разрязва на парчета с ширина 1 см, като получените парчета през 1 се обръщат навътре към центъра а останалите се завиват на страни около обърнатите.
От останалото тесто се оформят малки топченца, които се разпределят равномерно около вече оформеното тесто. Така направената питка се оставя пак да удвои обема си, след което се намазва с жълтък разбит с 1 с.л. вода и се поръсва със семената.
Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи.