Еклерова торта с малини

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Еклерова торта с малини1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10-12 парчета
"Уникално вкусна и идейна торта с мини еклерчета и разкошен ванилов крем"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 2 броя
  • захар - 180 г
  • брашно - 160 г
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • за Баварския крем
  • яйца - 5 - 6 броя
  • захар - 250 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • желатин - 30 г
  • ванилия - 2 прахчета
  • сметана - 200 мл течна
  • за масления крем
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • сметана - 2 с.л. от разбитата за Баварския крем
  • за тортата
  • малини - 300 г
  • еклери - 15 - 20 броя, малки готови
  • за желето
  • желатин - 1 пакетче
  • плодов сок - 150 - 200 мл малинов
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете желатина в 80 мл студена вода. Разбийте жълтъците с половината захар до пухкав крем и при непрекъснато бъркане ги разредете със загряното прясно мляко. Сварете крема при непрексъанто бъркане, докато леко се сгъсти. Към посгъстената смес добавете накиснатия желатин. Разбъркайте добре и добавете ванилията. Оставете кремът да изстине и да почне леко да се желира. Тогава го разбъркайте с разбитата сметана и разбитите на твърд сняг белтъци с другата част от захарта. Малка част от сметаната заделете за масления крем (2 с.л.).

За блатовете разбийте жълтъците със захарта и 7 с.л. вода. Добавете пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Белтъците разбийте отделно с щипка сол и внимателно ги объркайте към жълтъците. Изпечете пандишпана в тава, застлана с хартия за печене. Пече се в умерена фурна до суха клечка. След това се оставя да изстине и се разрязва на 2.

В подходящ поднос сложете първия блат и по желание може леко да го напръскате със захарен сироп. Отгоре сложете половината крем, разпределете еклерчетата и между тях малко малини. Добавете още крем и сложете втория блат. Намажете го с останалото количество крем.

За масления крем се разбиват мекото масло с пудрата захар и накрая малко разбита сметана. По периферията с помощта на пош се шприцова масленият крем за украса.

Желето се накисва в малко вода и след като набъбне се разтваря в сгорещения малинов сок. След като сокът напълно се охлади и започне лекичко да се желира, внимателно се залива върху тортата, върху която предварително сме подредили малинки.

Тортата се слага в хладилник за 6 часа (поне) преди да се поднесе. По желание отстрани Еклеровата торта с малини може да се украси с леко запечени филирани бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
57
45
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Banshi
Banshi
За да се сгъсти кремът, е добре да престои една нощ в хладилника. Тоест- правите крема предварително, престоява и тогава го смесвате с белтъците и сметаната. Желатинът е твърде много . С такова количество кремът е като желиран бонбон. Жалко за хората, които не са изтърпели до желирането на крема и явно са го изхвърлили :)
16.11.2020 21:01
Яница Николова
Яница Николова
Супер!
20.07.2018 23:29
Хрис
Хрис
Струва ми се, че в крема липсва брашно.
23.12.2015 21:05
1
Покажи всички подкоментари
mari
mari
Не се наемайте, крема е сигурен провал!
01.08.2014 22:47
2
Станислава
Станислава
И моят крем изобщо не стана - течен сос, който изобщо не се маже - изгалация голяма!!!! Не припоръчвам рецептата - не е точна и явно пропуска доста важни подробности! Иначе звучи вкусна, но не се лъжете да я пробвате освен ако не сте майстор-сладкар :)
05.08.2013 17:35
1
Галя
Галя
Рецептата е хубава, само трябва да се доуточнят някои подоробности:колко се загрява прясното мляко при подготовката на крема (на мене лично той изобщо не ми се получи, стана по скоро като сос) и разбиването на белтъците и сметаната заедно ли е. Който иска да си спести доста време и усилия, по-добре да пробва с готов крем, както в последствие стана при мене. Успех!
13.06.2013 15:37
4