Домашен пирог

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Домашен пирог1 / 2
25/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
"Такава вкусотия няма нужда от реклама. Просто опитайте и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г краве
  • брашно - 350 - 400 г
  • вода - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • лук - 2 глави
  • праз - 1 стрък
  • кайма - 300 г
  • моркови - 2 броя
  • пащърнак - 1 корен
  • сметана - 1 малка кофичка заквасена
  • олио - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

/undefined Смесете маслото с брашното, докато стане на трохи. Добавяйки водата замесете гладко тесто, като при нужда се добавя още вода или брашно. Увийте тестото във фолио и го сложете в хладилника, докато правите плънката.

загрейте в широк тиган олио и запържете скълцания лук и праз, а след малко добавете настърганите моркови и пащърнак. Щом всичко омекне, добавете каймата и бъркайте интензивно, докато и тя се позапържи. Накрая овкусете със сол и черен пипер.

Снемете от котлона и разбъркайте плънката със сметаната. Разделете тестото на 2 части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се по-голямата на кора и се слага в подмазнена тава да покрие дъното и стените и малко да излезе извън тях.

Отгоре се разпределя плънката и се покрива с втората разточена кора, с която краищата се прищипват и се прави нещо като венче.

Пирогът се маже с малко сметана или олио по желание и се слага да се пече в умерено загряна фурна до приятен кафяв цвят. Готовият домашен пирог се запарва с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: