Начин на приготвяне
/undefined Смесете маслото с брашното, докато стане на трохи. Добавяйки водата замесете гладко тесто, като при нужда се добавя още вода или брашно. Увийте тестото във фолио и го сложете в хладилника, докато правите плънката.
загрейте в широк тиган олио и запържете скълцания лук и праз, а след малко добавете настърганите моркови и пащърнак. Щом всичко омекне, добавете каймата и бъркайте интензивно, докато и тя се позапържи. Накрая овкусете със сол и черен пипер.
Снемете от котлона и разбъркайте плънката със сметаната. Разделете тестото на 2 части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се по-голямата на кора и се слага в подмазнена тава да покрие дъното и стените и малко да излезе извън тях.
Отгоре се разпределя плънката и се покрива с втората разточена кора, с която краищата се прищипват и се прави нещо като венче.
Пирогът се маже с малко сметана или олио по желание и се слага да се пече в умерено загряна фурна до приятен кафяв цвят. Готовият домашен пирог се запарва с кърпа.