Начин на приготвяне
Към разтопеното масло добавете сметаната и заедно с пресятото брашно със содата, щипка сол и захар замесете гладко тесто. При нужда добавете по-малко или повече брашно. Готовото тесто оставете в хладилника да почине, обвито във фолио за 30 минути.
През това време нарежете почистените ябълки на тънки полумесеци и ги пообъркайте с канела. Смесете всички съставки за крема и ги разбъркайте.
Тестото разделете на 1 по-голяма и на едно по-малка топка. Разточете голямата на лист, който трябва да покрие дъното и да е малко над стените на подмазнена форма. Разпределете вътре ябълките, поръсете с кафява захар и залейте с крема.
Отгоре покрийте с тънко разточения втори лист и оформете с пръсти краищата. Направете няколко дупчици с остър нож и сложете ябълковия пирог да се пече в умерено загряна фурна за около 1 час.