Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Червена белена леща с праз

Червена белена леща с праз

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Червена белена леща с праз
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Истински балсам за стомаха - белена леща с ароматен праз"

Необходими Продукти

  • червена леща - 500 г белена
  • зехтин - 2 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • праз - 1 бр. голям
  • целина - 1 парче корен
  • чесън - 1 глава
  • дафинов лист - 2 бр.
  • лютеница - 3 с.л. домашна едросмляна
  • мащерка - 1 ч.л.суха
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера налейте 2 литра студена вода и я поставете на котлона да заври.

Добавете морковите нарязани на кубчета, праза на филийки, почистените скилидки чесън, нарязаният на кубчета корен целина, дафиновите листа и зехтина.

Варите за около 10 минути на бавен огън, до омекване на зеленчука.

Добавяте измитата леща във врящия зеленчук и варите още 10 минути, до готовност, ако е нужно долейте топла вода.

Преди да свалите готовата леща, посолете на вкус, добавете мащерката и домашната лютеница, разбъркайте. След като отново заври, отстранете лещата от огъня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: